вівторок, 24 грудня 2013 р.

Ментальна карта

Колега попросила створити ментальну карту для учнів. Раніше ніколи не зустрічав такого терміну. Так що ж таке ментальна карта? 
Карти розуму, або карти пам'яті, думок (англ. Mind map, нім. Mind Map, рос. Карты памяти) — діаграма на якій відображають слова, ідеї, завдання, або інші елементи, розташовані радіально навколо основного слова або ідеї. Використовуються для генерування, відображення, структурування та класифікації ідей, і в якості допоміжного засобу під час навчання, організації, розв'язання проблем, прийняття рішень, та написання документів.
Ця діаграма зосереджена навколо представлення, і відображає семантичні або інші зв'язки між фрагментами інформації. Завдяки відображенню цих зв'язків в радіальній, нелінійній формі, вона сприяє підходу в стилі мозкового штурму до будь-якого організаційного завдання, усуваючи необхідність стоврення детальної концептуальної системи перед початком роботи.
Ось приклади карт: 


Так як карту потрібно було вставити на сайт, не в вигляді малюнка, а фрагментом коду, щоб карта була робочою, а не просто картинкою, я проаналізував кілька програм та сайтів для створення ментальних карт, і хочу поділитися своїми думками. В програмах, які я знайшов карту можно було створити тільки в вигляді малюнка, тому я їх зразу відкинув. Сайти, на жаль, я знайшов тільки англомовні. Дуже сподобався сайт http://www.mindomo.com/, але він платний, абонплата починається з 3-х долларів на місяць. Є можливість працювати безкоштовно, але заборонено використовувати малюнки, і при перегляді карти розміщенної на іншому сайті користувач повинен бути авторизованим на mindomo.com Тому свою карту я зробив за допомогою сервісу  для створення ментальних карт Mind42. Сервіс англійською мовою. Для початку роботи необхідно зареєструватися.
Можливий експорт карт в графічних форматах. Є можливість отримати код для вбудовування карти на сторінки сайтів і блогів. Сервісом досить зручно користуватися.
Основні особливості:
- Одночасно працювати над картою може кілька чоловік( їх треба запросити повідомивши адресу пошти).
- Можливо імпортувати карти з інших розширень: Mind42.com(*.m42), Freemind(*.mm),MindManager(*.mmap; *.xml).
- Інтегрований пошук по картинках Googl, Yahoo, Flickr, він доступний, якщо натиснути на іконку для додавання картинки. 
-доступні картинки(піктограми) для емоційного забарвлення інформації.
  




Немає коментарів:

Дописати коментар